zondag 8 maart 2020

Vluchtelingen

Hoe komen we van de nogal bizarre tegenstelling af tussen vluchtelingenknuffelaars en xenofoben? Een potje realpolitik misschien? 1. Zolang er miljoenen ontheemden over de aardbol ronddwalen zal er politieke druk zijn, op en binnen Europa, met alle risico's voor democratie en rechtsstaat van dien. 2. Zolang arme, laag-opgeleide Europeanen zich niet gehoord en niet beschermd voelen door hun volksvertegenwoordigers, zullen ze zich bedreigd voelen door buitenlanders. 3. Zolang witte mannen alles te verliezen hebben, zullen ze hun gepriviligeerde positie verbinden met de 'nationale identiteit'. 4. Zolang we uit alle macht proberen buitenlanders, inclusief vluchtelingen, buiten Europa te houden, zullen de kosten van migratie gigantisch blijven. Zowel voor de migranten en vluchtelingen die al hun bezittingen, hun gezondheid en hun kansen en mentale aanpassingsvermogen verliezen als voor Europese burgers die materieel en moreel verlies lijden als gevolg van onze schandelijke strijd tegen medemensen.

We moeten ongelooflijk veel meer middelen inzetten om te zorgen dat vluchtelingen in hun eigen regio's fatsoenlijk opgevangen kunnen worden en dat jongeren in hun eigen regio's kansen krijgen om een bestaan op te bouwen. We moeten veel meer mensen die naar Europa willen komen, opnemen. Bovenal moeten we elke buitenlander, vluchteling of arbeidsmigrant, asielzoeker of illegaal, zo snel mogelijk de kans geven om in te burgeren. Zodat ze minder een last voor onze samenleving worden, zodat ze sneller en beter bij kunnen dragen aan onze economieën, onze zorgbehoeften, onze samenlevingen, en zodat ze bij terugkeer naar hun eigen land iets positiefs mee kunnen nemen. Zelfs als dat een 'aanzuigende werking' zou hebben, dan nog zal het netto meer opleveren dan het kost. We hebben verplegers, onderwijzers, beveiligers, loodgieters en onderzoekers nodig. Dan is het niet wijs om zoveel mogelijk mensen in te zetten in knokploegen die de grenzen proberen te bewaken.

Bere-educatief interview met Linda Polman in O.V.T. vanmorgen: https://www.nporadio1.nl/ovt/onderwerpen/531045-vluchtelingen-aan-turkse-en-griekse-grens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten