donderdag 19 maart 2020

Vitaal werk


Ik ben een staffer, adviseur. Ik werk voor een interdepartementaal clubje met een strategische rol. Binnen de overheid. Triple overbodig dus, volgens sommigen. Een keerzijde van de opsomming van ‘vitale functies’ in de coronacrisis – er zijn ook functies die je helemaal kan missen. Dat voelt alsof wij er totaal niet toe doen.

En toch blijven mijn collega’s en ik geloven in de zin van ons werk. Dankzij ons is er veel aandacht voor verbetering en vernieuwing van het toezicht en we maken het makkelijker voor toezichtmedewerkers om kennis te vinden en te delen. Allemaal niet erg zichtbaar en al helemaal niet meetbaar.

Maar terwijl de coronaquarantaine ons de indruk geeft dat we misschien overbodig werk doen, maakt diezelfde coronasituatie scherp duidelijk hoe belangrijk het is dat alles in Nederland zo goed georganiseerd is, dat de kwaliteit en veiligheid van productie en processen van hoog niveau zijn, en dat het land op een goeie manier bestuurd wordt. We hebben het in Nederland erg goed voor elkaar en dat betaalt zich nu uit.

Dat goed voor elkaar hebben, dat heeft ook te maken met goed toezicht. Toezicht vervult een cruciale rol in een samenleving waarin mensen er op durven te vertrouwen dat alles en iedereen om ons heen aan minimumstandaarden voldoet. Dat doen we in Nederland al decennia best goed, en het clubje waar ik werk heeft dáár dan weer een rol in. Toch een vitale functie dus…

1 opmerking:

  1. De coronacrisis brengt veroorzaakt een shift in de logica van arbeidsmarkten (zie https://spectrejournal.com/the-covid-19-crisis-and-the-end-of-the-low-skilled-worker/). De opleidingsdimensie wordt vervangen door de vraag of functies al dan niet essentieel/cruciaal/vitaal zijn. Sommige vaardigheden blijken belangrijk ook al is er geen verband met opleidingsniveau.
    “However, we should be very wary of the traps hidden behind the sudden appreciation of life-making jobs as “essential.”
    To begin with, the now common distinction between “essential” and “non-essential” jobs risks reinforcing capitalist prejudice and tactics rather than challenging them. Jobs deemed as “non-essential” are often those that belong to the art, creative, and cultural industries, which have experienced severe cuts over many years, as they are deemed non-profitable. Jobs that are based in sectors that are experiencing a lowering, or lack of demand in the present or foreseeable future (e.g., restaurants, hotels and hospitality industry, airports and air-companies, college lecturers etc.), have also been labelled as “non-essential.” This is leading to widespread redundancies or “short-time work” contracts.”

    BeantwoordenVerwijderen