maandag 11 mei 2020

Beschaving


Aan de extreem haatdragende scheldpartijen in reactie op de toespraak en columns van Grunberg zie je dat een goeie tekst weinig bijdraagt aan kritische zelfreflectie of beschaving. Je ziet al jaren dat elke opmerking over migratie (Leo Lucassen), populisme en extremisme (Cas Mudde), joden (Lody B van de Kamp), allochtonen (Clarice Gargard), islam (NieuwWij), Turken (Zihni Özdil) of Marokkanen (Lotfi el Hamidi) beantwoord wordt met extreme bedreigingen en beledigingen. Om misselijk van te worden.
Niet alleen omdat heel zichtbaar wordt wat voor hufters er gewoon om ons heen leven, misschien wel in de buurt wonen, misschien wel naast me zweten in de sportschool of aan de vergadertafel zitten op het werk. Maar ook omdat het kennelijk nooit gaat lukken om mensen met kennis, redelijkheid en fatsoen tot inzicht te brengen. Te bekeren van extremisme naar de samenleving. Wat je ook zegt, hoe eloquent of ingetogen of indringend ook je toon, hoe toegankelijk of onderbouwd ook je tekst, de hufterigheid wint.

De koning zei dat niet normaal zou moeten worden gemaakt wat niet normaal ìs. Het is een vergeefse hoop. Opvoeding, onderwijs en cultuur zouden onze enige redding zijn, maar de kaalslag van de afgelopen decennia kan niet snel worden gecompenseerd. En nu de barbarij weer in toenemende mate is genormaliseerd is het beschavingsverlies waarschijnlijk niet meer terug te draaien.

Via de sociale media zie je het einde van de vrede naderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten