zondag 17 december 2023

Is het al te laat?

Twintig jaar lang waarschuwen heeft op geen enkele manier geholpen, integendeel. Je werd sneller beschuldigd van Godwins dan dat iemand meende dat er iets moest gebeuren, dat een antidemocratische partij verboden zou moeten worden. De opkomst van elke nieuwe extremistische partij werd door de entertainmentmedia gevierd als fris nieuw geluid en interessant spektakel.
Rechtste kiezers hebben geen historisch besef, of geen historische kennis, of ze herkennen gewoon de parallelle ontwikkelingen niet van democratie naar dictatuur. Linkse kiezers hebben geen verhaal, of geen taal, of zijn eigenlijk ook niet zo begaan met de fundamenten van de democratische rechtsstaat.
We zijn al jaren druk met analyses en het aanwijzen van oorzaken en veroorzakers van de teloorgang van een democratische politieke cultuur. Maar ik heb nog steeds geen idee hoe we de democratie en het recht kunnen verdedigen, kunnen redden voor het te laat is. Eigenlijk heb ik het idee dat het te laat is. Een antidemocratische, antirechtsstatelijke partij is de grootste en krijgt het initiatief om een regering te vormen, zodat ze grote bestuurlijke schade aan de rechtsstaat aan kunnen richten (grenzen dicht, discrimineren, onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ondermijnen, wetenschap kortwieken, onderzoeksjournalisten dwars zitten, privacy en vrijheid van meningsuiting opheffen, oppositie verdacht maken). Een fascist is tot voorzitter van het belangrijkste parlementaire orgaan gekozen. Het (radicaal- en extreem-)rechtse blok heeft de meerderheid.
Ik ga proberen vaker toe te lichten hoe democratie werkt en wat daar zo goed aan is. Terwijl ik had gehoopt dat dat toch echt vanzelfsprekend zou zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten