zaterdag 24 oktober 2020

Westerse waarden

Zouden de kinderen uit de klas van meester Paty de waarden van de Franse revolutie nu delen? Zouden ze inzien wat vrijheid, gelijkheid en broederschap in de praktijk betekenen na de crackdown op islamitische instellingen? Voelen ze zich als volwaardige burgers medeverantwoordelijk voor het instand houden van de democratische rechtsstaat?

Vermoedelijk zouden die kinderen niks liever willen dan dat de westerse waarden net zo goed voor hèn zouden gelden als voor andere Europeanen. Dat autochtonen niet alleen zèggen dat ze er in geloven maar het ook praktiseren.

Dat is nu nadrukkelijk niet het geval. De misdaad van een Tjetjeen wordt iedereen aangewreven die afwijkt van een enge norm. Niet de norm van gelijkheid, vrijheid en broederschap, maar die van christelijk-seculier en autochtoon. Wie moslim is, van immigranten afstamt of donker gekleurd of - helemaal erg - alledrie, moet zich na elke terroristische aanslag verantwoorden. Moet luidkeels getuigen van zijn of haar geloof in westerse waarden, en tegelijk nederig dankbaarheid betonen over de opname in de westerse gemeenschap, terwijl die opname nooit zal gebeuren.

Het zal nooit gebeuren want wij westerlingen geloven niet echt in gelijkheid. We vertalen broederschap met solidariteit in beperkte kring, niet met inclusiviteit. We vertalen vrijheid met vrijwaring van alles wat vreemd en anders is.

Vrijheid wordt sinds de Franse revolutie verzekerd door mensenrechten - uitingsvrijheid, gewetensvrijheid, religieuze vrijheid. Als rechten niet voor iedereen op dezelfde manier en in gelijke mate gelden zijn het geen rechten maar gunsten en privileges. Dat is apartheid: je moet tot de juiste groep behoren om aanspraak te kunnen maken op die Europese vrijheid die we van zo grote waarde vinden.

Sinds types als Le Pen en Wilders hun uitingsvrijheid misbruiken om moslims en Marokkanen uit te schelden en te vernederen leren kinderen in klassen als die van meester Paty dat vrouwe Justitia haar blinddoek heeft afgedaan en een klont boter op haar hoofd heeft. Een westerse waarde is kennelijk om met twee maten te meten. Het is ze niet verteld, maar ze wéten het maar al te goed: de hoogste westerse waarde is het geloof in de superioriteit van de witte seculiere autochtone cultuur.

Hoe lang zullen die kinderen proberen daar bij te horen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten