zondag 3 november 2019

Nederlandse ISers

Het lijkt me het meest rationeel om Syriegangers en hun kroost naar Nederland te halen, hier te berechten en zo goed mogelijk tot rechtschapen burgers op te voeden. Het levert het minste risico op dat ze ontsnappen en hun terreur voortzetten of dat ze opgroeien tot gefrustreerde toekomstige terroristen. Ook een einde aan de heibel met Irak. Nederland moet gewoon als een volwassen natie verantwoordelijkheid nemen voor de eigen misdadigers, precies zoals wij ook van andere herkomstlanden verlangen als we buitenlandse criminelen binnen onze grenzen aantreffen.

Rationeel en verantwoordelijk dus, maar moreel heb ik helemaal niks met de sentimentele oproepen om onschuldige kindjes te gaan redden. Als kindjes om hun onschuld gered dienen te worden, dan weet ik er nog wel een paar duizend te vinden die in de modder van Turkse, Jordaanse, Libanese en Griekse concentratiekampen vast zitten. Voor wie er een arts per twintigduizend personen beschikbaar is, een psychiater per veertigduizend, geen tenten en geen wc's, geen scholen, geen afleiding, geen werk. Onschuldige kindjes van onschuldige ouders die op de vlucht voor bommen, marteling of honger hun leven waagden om een veilig heenkomen te bereiken. Die niet door gevaarlijke zeeen, hoge bergen of ijzige winters kleingekregen zijn maar die vastlopen in slecht functionerende bureaucratie en populistische vreemdelingenhaat.

Wat we ook doen met IS-vrouwen, mannelijke Syriegangers, IS-kinderen, politieke en oorlogsvluchtelingen en migranten, laten we er asjeblieft geen brave smoelen bij trekken. Er is niets rechtvaardigs aan en erg wijs is het ook niet. We kweken niet bepaald enthousiaste supporters voor Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten