woensdag 8 juni 2011

drie keer uit

Je moet het ze wel nageven, de PVV presteert het bijna dagelijks om aandacht te trekken. Saai zijn ze niet, wel extreem stompzinnig. Deze keer krijgt een PVV-er het voor elkaar om drie grove fouten in één actie te stoppen. De PVV vraagt namelijk aan minister Donner om samenwerking van de Leidse universiteit met een bepaalde islamitische groepering af te keuren.
De eerste fout is, zoals vanouds, een feitelijk onjuiste bewering. De Leidse universiteit werkt niet samen met ECFR bij het organiseren van een conferentie. Dit zie ik de PVV heel vaak doen: een stelling poneren die überhaupt niet klopt, om daar dan vervolgens veel kabaal over te gaan maken.
De tweede fout is de politieke bemoeienis met een academisch programma. Wie had er tien jaar geleden gedacht dat de onafhankelijkheid van de wetenschap een serieuze kwestie zou kunnen worden? Ik dacht eigenlijk dat dat sinds de middeleeuwen een non-issue was.
Fout drie vind ik misschien nog wel het ergst: de opvatting dat je geen kennis zou moeten nemen van andere ideeën dan die van je eigen beperkte groepje. De weerzin tegen onderzoek en debat. Het zonder meer afserveren van alles wat je niet begrijpt en niet kent, en het totale gebrek aan nieuwsgierigheid naar alternatieve denkbeelden. Bij de PVV geen argumentatie tegen opvattingen waar ze het niet mee eens zijn, want ze nemen helemaal geen kennis van de inhoud, maar alleen maar schelden en trappen.

Debat is een vorm van onderzoek. Goed onderzoek vergt het zo goed mogelijk kennis nemen van standpunten, ideeën, wensen en visies van anderen. Alleen met die kennis kan je bepalen wat je er zelf over denkt, en waarom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten