dinsdag 9 maart 2021

Feminisme

 

Nooit meer slapen had Kaouthar Darmoni in de uitzending. Wat een vrouw! Hoe kan het dat ik nog nooit eerder van haar had gehoord? Vreselijk intelligent en krachtig en interessant. Om je als meisje van zestien op te laten pakken omdat je topless op het strand ligt is nog eens wat stoerder dan de preutse afkeuring van minirokjes van Nederlandse feministes in diezelfde tijd. Destijds was de agressie van lelijke dames in hobbezaktuinbroeken voor mij voldoende reden om mezelf wèl feminist te noemen maar me niet aan te willen sluiten bij een ‘beweging’. Hanneke en ik, zestien allebei en met sexy rokjes en lange benen, pasten niet in een demonstratie tegen geweld dat mannen vrouwen aandeden omdat we ons verleidelijk kleedden.

Darmoni zet het recht. Feminisme gaat niet over anti-man of anti-(hetero)seks en al helemaal niet over anti-verleiding of anti-sensualiteit. Het gaat over de vrijheid te beschikken over je eigen lichaam en te genieten van je lichaam. Sensualiteit gaat niet over een bepaald uiterlijk maar over het ‘owning’ je lijf, je comfortabel voelen en weten wat lekker is. Het is geweld waardoor vrouwen zich niet prettig voelen in hun lijf, geweld en dreiging en intimidatie waardoor mooi zijn gevaarlijk is.

Nederlandse feministes zaten er naast. Het zal de preutse puriteinse achtergrond zijn. We moeten onze zonen opvoeden tot mannen die begeren door sensualiteit en erotiek in plaats van macht en onderwerping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten