zaterdag 19 oktober 2013

Verzonnen tradities en vergeten verleden



Er is natuurlijk wel meer mis met de verzonnen traditie van sinterklaas dan alleen het portretteren van zwarten als boemannen. Er wordt gedreigd met lijfstraffen en beloond met ongezonde zoetigheid. Vrouwen zijn kennelijk nogal eenvoudige wezens die door de goedheiligman gered worden van een ellendige toekomst zonder vrijer. En voor het gemak vergeten we collectief de discriminatie van katholieken in het door en door protestantse Nederland. Tja zo weet ik er nog wel een paar. Een beetje democraat wordt onpasselijk van een koningshuis met z’n dieronvriendelijke hermelijnen mantel, al dan niet stokoud. Bij de dierenpartij zullen ze waarschijnlijk hun kinderen geen roodkapje voorlezen, wolven zijn immers helemaal geen menseneters.
Nep-tradities vervullen een functie. Zolang het werkt, lekker feestjes vieren. Met geschiedenis hebben ze geen bal te maken. Ze zijn onschuldig, ook in hun a-historische beeld. Wat veel minder onschuldig is, is het gebrek aan historisch besef in Nederland, en de treurige gedachte dat geschiedenis gekend zou moeten worden via flauwe volksfeesten. Nederland heeft, net als de meeste andere landen overigens, een kwalijk verleden. Slavenhandel, seksisme, het lynchen van politici en priesters, boekverbrandingen en kolonialisme horen allemaal bij ons erfgoed. Zonder kennis van de vaderlandse geschiedenis ontstaat er geen ‘dat nooit weer’-gevoel, en wordt politiek een spel van blinden.
De stompzinnig misgerichte strijd tegen zwarte Piet leidt niet tot minder racisme. Het mobiliseert Nederlanders in een al even stompzinnige verdediging van hun cultuur. En iedereen gelooft dat die cultuur gebaseerd is op verzonnen tradities, in plaats van een geschiedenis vol strijd, emancipatie en ideeënontwikkeling.

1 opmerking:

  1. Hier https://decorrespondent.nl/233/wat-we-niet-zien/8585045304-afc6ec3d een bijzonder goeie discussie (je moet wel even een abonnement nemen, maar dat is sowieso de moeite waard). Ik begin mijn idee over zwarte piet te herzien door de genuanceerde inbreng en de grote hoeveelheid verschillende perspectieven. Een racistische intentie heeft zwarte piet misschien niet, maar veel Nederlanders met een donkere huidskleur ervaren wel veel racisme en voor hen kan zwarte piet een soort bevestiging vormen. Afijn, laten we wat flexibeler met de huidskleur van zowel sinterklaas als zwarte piet omgaan.

    BeantwoordenVerwijderen