dinsdag 29 oktober 2013

Niemand z'n zin

Het moderne actiemiddel is bedreiging. Bestuurders, onderzoekers, actievoerende tegenstanders, mislukkende sporters, iedereen moet maar leren leven met doodsbedreigingen. Soms is het serieus, vaak niet, effect heeft het in ieder geval.
Zou dit nou samenhangen met de populariteit van nitwits die oproepen tot ‘verzet’ tegen degenen die ‘macht’ hebben? Alsof ze kunnen aanwijzen wie er macht hebben, alsof er geen enkele vorm van democratie of rechtsstaat heerst, alsof ‘machthebbers’ in onze moderne westerse wereld anderen zijn, enge figuren die buiten de samenleving staan.
Gevaarlijke gekken als Volkert van der G. en al die andere dreigers en moordenaars denken dat ze de wereld bevrijden van een kwaadaardige machthebber, door een politicus, een regisseur of een sociaaldemocratische jeugdafdeling af te maken. Andere al even misleide klunzen menen dat ze Van der G. moeten vermoorden om gerechtigheid te krijgen. Met z’n allen schuiven we de rechtsstaat terzijde en creĆ«ren we onze eigen selfulfilling prophecy: een Hobbesiaanse permanente oorlog van allen tegen allen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten