zaterdag 26 oktober 2013

Deniability

Staten en groepen die zich op de een of andere manier met de VS verbinden, doen dat vanuit de erkenning dat Amerika’s belangen, normen of handelingen legitiem zijn. Niet omdat ze de Amerikaanse waarden delen, en ook niet omdat ze zich voegen naar de macht. Amerika’s legitimiteit is gebaseerd op een zekere mate van conformiteit tussen waarden en resultaten, zoals overigens alle legitimiteit.
Als schreeuwend duidelijk blijkt dat de VS ontzettend hypocriet zijn, verliest het land legitimiteit. Daarmee valt de grond weg onder de bereidheid van de rest van de wereld om zich naar Amerikaanse maatstaven te voegen.
Terzijde – ook andere staten zijn hypocriet, maar dat doet er niet zo veel toe. Zolang de internationale orde een Amerikaanse orde is, doet vooral de ontmaskering van Amerikaanse waarden ertoe. Andere onfrisse staten gingen echter niet gauw de VS beschuldigen van dubbele maatstaven. Amerikaanse bestuurders zijn gewend geraakt te opereren in een wereld waarin ze nooit bloot staan aan kritiek.
Dat maakt de openbaarheid die bewijzen over de manier waarop de VS opereren, die klokkenluiders bieden, zo ‘staatsgevaarlijk’. Als de VS hun legitimiteit verliezen, verliest de hele bestaande internationale orde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten