vrijdag 13 oktober 2023

Zwart kantoorgebouw

Je zou het niet zeggen, als je de tombe in loopt, maar R8 zit helemaal vol futuristische technische snufjes. Nou ja, vol, er is te weinig van alles maar wat er is is het modernste van het modernste. Maar dat gaat dus kapot. De vacuum toiletten raken bijna dagelijks verstopt. De lampen, die per stuk computergestuurd zijn, blijven de hele nacht aan. Draaideuren en toegangspoortjes zijn gemiddeld een week per maand gesloten voor reparaties. De roltrap, de ramen, de stopcontacten, de beeldschermen: non stop is er vanalles kapot. Als het waait en regent moeten fietsers buitenom want de buitendeur kan niet tegen wind. Het lekt op veel plaatsen. Bureaus en stoelen moet je niet te vaak (electrisch) verstellen want dan blijven ze voor eeuwig in de meest oncomfortabele stand staan. Er hangen knoppen waarmee je zogenaamd de verwarming/airco kan bedienen maar die doen het niet en het is altijd te koud of te warm. Los van de temperatuur is het bedompt want luchtverversing is er al helemaal niet. Ondertussen worden nog altijd alle kranen wekelijks een minuut doorgespoeld wegens legionella en al dat water wordt niet opgevangen en hergebruikt.

Dit gebouw is een enorme aanfluiting waarin het beroerd werken is. Er vindt een hoop energie- en waterverspilling plaats, het is niet ingericht om milieubewust gedrag te bevorderen en de kosten voor de eeuwige reparaties lopen waarschijnlijk in de miljoenen.

Maar oplossingen zijn niet te verzinnen, want niks mag. Lichten met een simpele schakelaar bedienen: mag niet. Kraanwater opvangen om er de wc mee door te spoelen: mag niet. Planten neerzetten: mag niet (ze gaan toch dood trouwens). De trap gebruiken: kan niet (want afgesloten voor iets geheims van BZ). Je fiets ergens buiten parkeren: mag niet, of hij waait de gracht in.

Het ergste is niet eens de directe verspilling van belastinggeld aan het moeilijk maken van ambtenarenwerk. Het ergste is dat dit de normale en de enige manier is waarop we in Den Haag dingen regelen. Niet alleen treiteren we onszelf met waardeloze huisvesting en achterlijke regels, dit is hoe we heel Nederland reguleren. Elk beleidsdoel moet worden bereikt door individuen ge- en verboden op te leggen en door vooral niet met mensen mee te denken. Geen wonder dat mensen boos zijn.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten