vrijdag 6 januari 2023

Taalzuivering

Sommige dingen mag je niet zeggen omdat je ze niet mag denken. Logisch dat slachtoffers van discriminatie de taal willen zuiveren, maar ik heb het er toch moeilijk mee. Ik denk aan boekverbrandingen, aan 1984, aan Rusland en Hongarije - taal zuiveren is censuur is inperking van ideevorming. Stel je voor dat woorden als vrouw, meisje, dame, niet langer acceptabel zijn omdat onze sekse nog steeds niet voor vol wordt aangezien. Dat je verplicht ‘genderneutraal’ moet praten, denken, zijn.

Als je negatieve connotaties van benamingen wil bestrijden moet je de haat tegen categorieën van mensen bestrijden. Er is maar één uitweg: universele rechten, gelijkwaardig burgerschap. Dat moeten we onze kinderen, buren, vrienden bijbrengen en daar moeten we onze politici op afrekenen. Dat is echt iets anders dan mensen cancellen omdat ze een onwelgevoeglijk woord hebben gebruikt. Als ze een woord maar niet op een onwelgevoeglijke manier gebruiken.

Dat wil niet zeggen dat er geen grenzen aan de uitingsvrijheid zouden moeten zijn natuurlijk. Dreigen, lasteren en haatzaaien zijn evident verboden en dat is maar goed ook. Ingewikkelder wordt liegen, want wie bepaalt wat waar is en wat een leugen? Ook lastig vind ik nog altijd reclame: waarom mag alles uit de kast worden gehaald om mensen te verleiden tot onverstandig en maatschappelijk onwenselijk gedrag?

Helemaal moeilijk zijn de insinuaties, suggestieve toespelingen en hondefluitjes van extremisten. Wilders was er twintig jaar geleden de enige meester in, ondertussen hebben alle populisten van links tot rechts hun lesjes opgestoken van Amerikaanse en Russische leermeesters. Met halve waarheden, uit de context getrokken beelden, provocaties en fascistische symboliek communiceren ze in oppervlakkig gezien keurig Nederlands. Je kan naziteksten op de Erasmusbrug projecteren en mensen snappen niet wat er racistisch aan is.

Geen idee hoe we daar tegen op zouden kunnen treden zonder de uitingsvrijheid te beschadigen. Ik heb dringend verschillende opinies en visies nodig om mij een mening te vormen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten