woensdag 7 juli 2021

Moord in de rechtsstaat

 

Een aanslag op Peter R. de Vries is toch geen aanslag op de vrije nieuwsgaring? Volgens mij was de nieuwsgaring al lang niet meer zo vrij als het zou moeten zijn, en daar is zo’n aanslag een symptoom van. Maar misschien nog wel meer de talloze bedreigingen van journalisten die gewoon een ongevalletje of een opstootje proberen te verslaan, of die ergens misstanden proberen te onthullen.

De overheid heeft al jaren op alle fronten verzaakt en dat los je niet op met een beveiliger hier of daar. Nederland loopt al jaren en jaren achter waar het gaat om corruptiebestrijding en ondertussen raken onder- en bovenwereld zodanig verweven dat criminelen hun goddelijke gang kunnen gaan. De overheid wordt steeds minder vertrouwd zodat de pool van supporters en hulpjes van criminelen groeit. Onderwijs en sociale zekerheid dragen niet meer bij aan kansengelijkheid en verheffing, vind je het gek dat mensen die niet meer (kunnen) lezen geen boodschap hebben aan goeie journalistiek?

Ik heb geen idee van het succes of falen van de criminaliteitsbestrijding. Het lijkt me niet zo best te gaan, gezien alle moorden en schietpartijen en drugsafvaldumpingen en gerechtelijke dwalingen. Maar misschien was het nog véél erger geweest als er geen criminaliteitsbestrijding was geweest – ik heb er gewoon geen zicht op.

Maar wat ik wel, net als iedere krantenlezende Nederlander, weet is dat er een constante stroom van waarschuwende rapporten en adviezen is aangezwollen de afgelopen tien, twintig jaar die zo ongeveer allemaal genegeerd zijn. En zelfs een paar vreselijke moorden, op naasten van een kroongetuige, op een advocaat, op een misdaadjournalist, zullen onze geatrofieerde politiek niet tot doortastend handelen aanzetten. Het zal weer bij symboliek blijven – een machteloze ‘strenge’ wet, wat extra politieagenten. Om moedeloos van te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten