maandag 5 april 2021

Wat ik vind

Feit, kennis, mening, oordeel, schelden, leugen, insinuatie, stelling, geloof, overtuiging, haatzaaien, argument, norm, het is allemaal niet eenvoudig te onderscheiden. Laat staan literatuur, spot, ironie, cynisme, hondefluitje, grap, pesterij, hitsen. Niet te doen dus om wettelijk te regelen, of een moderator laten besluiten, dat sommige uitingen geoorloofd zijn en andere niet.
Ik gebruik wel wat eenvoudige vuistregels. Humor ten koste van iemand die machteloos is of slachtoffer van discriminatie of uitbuiting, is gewoon niet leuk en soms is het haatzaaierij. Stellingen die niet op betrouwbaar en valide onderzoek gebaseerd zijn, zijn geen kennis maar geven een mening weer. Wat niet door een betrouwbare onderzoeker of journalist is geconstateerd, geobserveerd, is geen feit maar een overtuiging of misschien een leugen. Fake news is niet bedoeld om mensen te informeren maar om ze iets te doen geloven, of om verontwaardiging aan te wakkeren. Je zou het dolgraag censureren maar zolang er geen algemeen aanvaarde criteria zijn om waar van onwaar te onderscheiden, is censuur een vorm van machtsmisbruik.
Toch heeft een veilige, vredige en welvarende samenleving fatsoen en eerlijkheid nodig. Objectieve kennis en transparante informatie. Debat aan de hand van redelijke argumenten en ideologie op basis van oprechte overtuigingen.

Hoffelijkheid en redelijkheid zijn kwesties van opvoeding. Niet alleen door ouders of onderwijs, maar ook doordat anderen het voordoen. Daarom is het zo belangrijk dat media, sociaal of niet, meer beschaafde mensen laten zien en niet de indruk wekken dat alles en iedereen een onbehouwen hork is. Kijkcijfers moeten niet worden opgejaagd met spektakel omdat een clown of schreeuwerd het podium opgehesen wordt, maar omdat leugenaars en pestkoppen weggehoond worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten