zondag 1 juni 2014

Is dat wel zo?



Hoe vind je informatie op internet? Als je hetzelfde verhaal maar vaak genoeg tegenkomt, ga je denken dat het waar is. Als internet dan ook nog eens één grote echoput is, ontstaat er een complete onzinwaarheid. Van tarwe word je dik. Caesar was spastisch. De premier eet elke avond bij z’n moeder.
Om kritisch te kunnen zijn, om te weten wanneer het slim is om je af te vragen of het eigenlijk wel kan kloppen, moet je kennis hebben. Kennis is iets anders dan herhaling, het is gezaghebbende informatie met aandacht voor de verbanden tussen feiten. Daar kom je aan door het te leren van je onderwijzers en ouders, door boeken te lezen, door te leren redeneren en logica toe te passen. Is dit plausibel, zou het waar kunnen zijn? Waarom niet, wat moet ik nog weten om overtuigd te worden?
En je moet flink eigenwijs zijn, durven iets anders te denken dan iedereen. Met enige zelfovertuiging. Dat is dan weer ingewikkeld, want hoe weet je dat je eigen verhaal beter klopt dan dat van een ander? Redeneren, logica toepassen, bereid zijn je fouten te erkennen.
Googlen is het handigst als je de klok wel hebt horen luiden en alleen nog even de klepel probeert te vinden. Maar die klok, dat is dan liefst niet het gebeier van luie journalisten die persberichten overtiepen en exclusieve tips verkondigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten