donderdag 5 juni 2014

Kahneman, Thinking, fast and slow

Iemand kan wel heel erg zeker van z’n zaak zijn, heel erg overtuigd van z’n gelijk, dat maakt het nog niet waarschijnlijker dat hij ook gelijk heeft. Iets is niet waar omdat je ontzettend gelooft dat het waar is. Kahneman heeft uitvoerig onderzocht hoe het in onze hoofden werkt, hoe we ons zelf dingen wijsmaken en hoe we blind kunnen zijn voor rationele werkelijkheden. Als we bijvoorbeeld iets herkennen, achten we het bewezen. Geen wonder dat herhaling van een verhaal ertoe leidt dat we het voor waar aannemen. Zelfs als we onszelf kritisch afvragen of iets klopt, doen we dat vaak op een eenvoudige manier: het klopt wel of niet. We laten na om informatie die niet voorhanden is bij de afweging te betrekken, we verzinnen geen alternatieve scenario’s om de waarschijnlijkheid van een bepaald verhaal te beoordelen, we zijn slecht in staat om kansen en hoeveelheden in te schatten.
Ons brein is goed toegerust voor het overleven in een gevaarlijke wereld vol gevaarlijke beesten met grote tanden, maar we kunnen minder goed wegen of het plausibel is dat een bericht op tv gebeurtenissen correct weergeeft. Waar Kahneman het niet over heeft, is de mogelijkheid dat we onze gebrekkige waarneming compenseren en hoe we dat dan doen. Ik vermoed dat het tot je nemen van grote hoeveelheden informatie uit een groot aantal verschillende bronnen helpt, dat het organiseren van debat en kritiek helpt, en dat educatie en cultuur, het bevorderen van creativiteit, helpen.
Dat neemt niet weg dat Kahnemans punt, hoe langdradig opgeschreven dan ook, van groot belang is. Iedereen die keuzes maakt, iedereen die beslissingen neemt, heeft er baat bij om te beseffen dat onze waarnemingen en afwegingen mogelijk biased zijn. Zeker als iemand beslissingen neemt die gevolgen hebben voor anderen is het essentieel om daar alert op te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten