woensdag 19 oktober 2011

Onzinpolitiek

Ondanks alles ben ik nog altijd een gelovige, een beter systeem dan de parlementaire democratie kan ik niet verzinnen. Maar allemachtig wat stellen Kamerleden dat geloof af en toe zwaar op de proef. Nou komen PvdA en D66 weer met een nonsens voorstel: verplicht politie-agenten om ‘gele kaarten’ uit te delen. De gigantische bureaucratie die zoiets met zich meebrengt maakt kennelijk niet uit, de pedanterie van politici die geen enkel vertrouwen hebben in de professionaliteit van politiemensen wordt niet aan de kaak gesteld, de zinloze straatruzies en agressie tegen politieagenten die onvermijdelijk het gevolg zullen zijn komen niet aan de orde.
En welk probleem gaan Recourt en Berndsen oplossen? Irritatie van burgers? Is dat zo, zijn burgers allemaal zo geirriteerd omdat ze niet zeker weten dat ze een dikke prent krijgen? Willekeur? Of gebruiken goeie agenten hun gezond verstand, ervaring, professionele wijsheid en ja, ook wel eens hun menselijke humeur, bij de uitoefening van hun vak?
Als je het mij vraagt proberen Recourt en Berndsen gewoon eenvoudig te scoren, want het lijkt voor de bühne wel leuk om vermeende willekeur door de politie te bestrijden. Maar wat ze vooral bereiken is dat de afstand tussen Den Haag en echte wereld weer eens zichtbaar wordt, dat ze beleidsambtenaren en beleidsonderzoekers negeren en professionals terzijde schuiven. Het totaalresultaat is een beeld van een kakelend parlement dat er volstrekt niet toe doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten