woensdag 3 mei 2023

Goed bestuur en maatschappelijk vertrouwen

Vertrouwen en goed bestuur hangen samen en dat gaat ook nog eens twee kanten op. Maatschappelijk vertrouwen groeit als er goed wordt bestuurd, en het bestuur kan het makkelijker goed doen als er veel vertrouwen is.

Deze waarheid als een koe krijgt de laatste tijd binnen de overheid heel veel aandacht, omdat het maatschappelijk vertrouwen daalt. En we zijn ons er zeer bewust van hoe schadelijk dat is, dus sinds een paar jaar wordt driftig gedacht en onderzocht en besproken en gepland hoe we dat vertrouwen nou weer verbeterd krijgen.

Maar al dat denken en onderzoeken blijft toch wel veel hangen bij analyse, het zoeken naar oorzaken en factoren die het vertrouwen bepalen. En dan vooral oorzaken die beginnen in de samenleving zelf: kloven, tweedelingen, ongelijkheden en achterstellingen. Logisch want we zien boze buren, bibberende vluchtelingen en schreeuwende nazis. Dus in Den Haag peinzen we ons suf over de vraag hoe we die kwaaie burgers weer aan de borst kunnen drukken. We storten vooral vele miljarden euros over ze uit, dat lijkt de makkelijkste weg.

Maar dat gaat niet werken want hoe meer miljarden we in de diepe putten van maatschappelijk ongenoegen gooien, hoe kleiner de kans dat problemen echt opgelost worden dus hoe bozer de burgers worden.

Misschien moeten we eens aan de andere kant beginnen. Goed besturen, en dan hopen dat het vertrouwen, als neveneffect, weer toeneemt.

Nou heb ik niet de pretentie dat ik weet hoe je goed moet besturen, maar ik weet wel hoe het niet moet. Niet vanuit ideologie en geloof wetten en stelsels over het land uitstorten. Ideologie helpt om problemen te definiƫren en om idealen na te streven maar niet om te weten wat werkt. Daarvoor moet je vragen wat mensen belemmert om het goede te doen, evalueren wat je eerder hebt uitgeprobeerd en nagaan welke inconsistenties in het beleid kunnen worden weggenomen.

Ik zou willen dat we vanuit Den Haag niet stug blijven hopen dat marktwerking op magische wijze alle problemen oplost. En dat we echt nagaan hoe beloftes kunnen worden waargemaakt, en dat dan ook doen. En niet alleen goed communiceren en financieel compenseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten