zondag 28 februari 2021

Buitenlanders

 

Een Australische vriend woont en werkt al zeven jaar in Nederland en wil graag blijven. Hij werkt voor een Nederlands-Frans ict-bedrijf waar geen Nederlands wordt gesproken en trouwens, het is voor engelstaligen ondoenlijk om Nederlands te leren. Iedereen (ik ook) begint onmiddellijk engels te praten. Nu hij zzp-er is geworden moet ie alsnog ons land uit.

We hebben in Nederland een tekort aan ict-ers. En hij betaalt belasting.

Een minderjarige (maar ondernemende) Syrische vluchteling wil in de zorg gaan werken. Hij is bijna analfabeet en hij is al lang werkend onderweg, dus hij heeft nauwelijks opleiding. Maar in Nederland krijgt hij nauwelijks begeleiding, wordt hij zo snel mogelijk door het schoolsysteem gejaagd op het laagst mogelijke niveau, en bij zijn stages wordt hij regelmatig racistisch behandeld door cliënten en collega’s. Hij kiest er maar voor om een snackbarretje te beginnen.

We hebben in Nederland geen tekort aan snacks maar aan zorg.

Een Oekraïnse homo vlucht voor de potenrammers maar dat zal geen grond zijn voor een verblijfsvergunning. Hij is gepassioneerd electriciën maar hij mag niet aan het werk of naar school. In plaats daarvan zit hij al drie jaar op kosten van de belastingbetaler te verpieteren in een AZC.

We hebben in Nederland een schreeuwend tekort aan technici.

Maar nee hoor, liever bouwen we wettelijke muren en houden we de buitenlanders buiten. Koste wat het kost. En dat kost dus veel, niet alleen aan levensgeluk en ontwikkelkansen maar het kost ons land gewoon geld en duurzame economische groei. Je zal zien dat er 17 maart wéér xenofoob wordt gestemd.

 

1 opmerking:

  1. Volledig mee eens Hadewych! Het heeft mij aardig wat jaren gekost om mijn NL verblijfsvergunning te krijgen elke keer weer ander beleid en vaak bepaald op gemeente niveau en niet landelijk. Het ironie was naar 17 jaar wonen in Nederland heb ik eindelijk een NL staatsburger/paspoort gekrijgen en een jaar later emigreede ik naar Australie!

    BeantwoordenVerwijderen