donderdag 7 maart 2019

Klimaatontkenners


De prietpraat van rechts organiseert zich rond het verhaal dat Nederland te klein is en te onbetekenend om een verschil in het klimaat te kunnen maken. Linkse gekkies die menen dat Nederland moet investeren in duurzaamheid trekken gewoon een belachelijk grote broek aan, heet het.
Het is niet alleen flauwekul om te menen dat de Nederlandse bijdrage aan klimaatveranderingen insignificant zou zijn. Eén van de meest ontwikkelde markteconomieën ter wereld waarvan de inwoners disproportioneel veel energie verbruiken en afval produceren kan wel degelijk een verschil maken. Bovendien zou ik denken dat het draagkrachtprincipe ook hier toegepast kan worden: Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Het is tot slot ook nog één van de landen met het grootste belang bij het vertragen van de zeespiegelstijging en het temperen van het stormrisico.
Het lijkt me ook gewoon verstandig economisch beleid om in te zetten op duurzame productie, consumptie en mobiliteit. Er zijn geen hoogwaardige werkgelegenheid en kwaliteitsconsumptie te verwachten op basis van vervuilende industrieën. En: fietsen is gezond.
Maar het mafste aspect aan het ‘we-zijn-te-klein-om-er-toe-te-doen’-discours vind ik het onderliggende beeld van de internationale orde. Landen die niet bereid zijn om zelf te investeren laten zich kennen als ontwikkelingslanden. Zo’n land kan alleen maar bedelen om hulp en moet geen inspraak verwachten. Het zal de internationale solidariteit ook niet echt bevorderen als een rijk en vervuilend land de bal naar anderen probeert door te spelen.
Volgens mij is dat dan ook de relatie tussen klimaatontkenning en rechts-nationalisme. Elke ‘natie’ voor z’n eige, elke vorm van solidariteit of samenwerking impliceert afname van soevereiniteit, verschans je achter dikke muren met de kanonnen gericht op buiten.
Het doet me denken aan het geweldige (waarschijnlijk gefabriceerde maar toch leuke) filmpje van het Amerikaanse vliegdekschip en de Spaanse kustwacht. Je kan je wel breed maken in je eigen gelijk maar zonder coördinatie en koerswijziging leg je het toch af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten