zaterdag 8 februari 2014

Efficiente strafrechtketen



De assistent had aangegeven dat Putin ruimhartig de tijd zou nemen om naar Marks homopraatjes te luisteren, maar hij werd zo zenuwachtig van de griezelige glimlach van de president dat hij begon te stamelen en zich zo snel mogelijk uit de voeten maakte. Nu staat hij veilig in de massa naar de gigantische kitsch van de openingsshow te kijken. Op een groot scherm is te zien hoe Putins toch al strakke tronie nog verder verstrakt, als er iets mis gaat met de onthulling van de Olympische ringen. Mark ziet hoe mevrouw Putin even lijkt te ontwaken uit haar comateuze verdoving, als de temperatuur rond de Russische leider nog een paar graden extra zakt.
De hoofdcommissaris ziet het ook. Onmiddellijk geeft hij opdracht om de hele meute showmasters op te pakken en direct naar werkkampen te transporteren. Ter plaatse kan de rechter wel bepalen hoe lang de straffen voor de verschillende betrokkenen moeten zijn, eerst maar eens preventief sanctioneren. Dankzij de handige Nederlandse trackingsoftware is in een handomdraai een overzicht gemaakt van de exacte verblijfplaats van al die grapjassen die die sneeuwvlokken hebben bedacht, opgehangen en bediend, en er wordt meteen een handig dossier voor ieder van hen uitgedraaid met de benodigde bewijsvoering. Zo modern, alleen die gesprekken en mails die aantonen dat ze om terroristische redenen van plan waren om de show te saboteren, en dan alleen nog maar de exacte zinsnedes die nuttig voor de bewijsvoering zijn, rollen uit de printer. Het enige ouderwetse onderdeel van het complete strafproces zit ‘m nog in die papieren bewijsdossiers, die aan de rechter in het werkkamp moeten worden overhandigd op hetzelfde moment dat de terrorist aan de rechtbank wordt gepresenteerd. De rechter leest de bewijzen voor en geeft de crimineel dan nog gelegenheid om er op te reageren, alvorens hij vaststelt of de detentie inderdaad terecht is of teruggedraaid moet worden. Meteen bepaalt hij de strafmaat, en binnen het uur is het proces van vervolging en tenuitvoerlegging afgerond.
De hoofdcommissaris zucht opgelucht. De president zal wel vernemen hoe doortastend zijn optreden is geweest, en hem voorlopig weer een tijdje minder plagen met z’n verkleedpartijtjes waarop hij twee jaar geleden betrapt werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten