zaterdag 22 november 2014

Holland, Rubicon



Holland is misschien niet zo’n literaire schrijver, en in Rubicon wordt de geschiedenis minder geromantiseerd dan op de omslag wordt beloofd, toch vind ik z’n beschrijving van het einde van de Romeinse republiek meesterlijk. Het gaat niet zozeer om jaartallen en gebeurtenissen, en ook niet helemaal om een paar hoofdrolspelers, maar vooral om de beleving, de cultuur en de publieke opinie, die er in die tijd kan zijn geweest. Misschien is het projectie van onze belevingswereld op de burgers van toen, Holland maakt in ieder geval geloofwaardig dat vrije burgers zich langzaam maar zeker de dictatuur in hebben laten luizen. Uit angst voor burgeroorlog, anarchie, wetteloosheid en vooral normloosheid gaven mensen er de voorkeur aan om door een despoot bestuurd te worden, vooral omdat ze erop vertrouwden dat zowel Caesar als Augustus hen beschermde tegen oorlog en barbaren, en de constitutie in ere hielden.
Het is allemaal enorm herkenbaar, maar de verschillen tussen toen en nu springen ook in het oog. De republiek heeft bijna vijfhonderd jaar bestaan, kom daar nu maar eens om. Vijfhonderd jaar geleden was er in Europa nauwelijks sprake van een volk van vrije burgers en bescherming van eigendom. Aan de andere kant draaide de Europese economie niet op slavernij en plundering van exotische rijken.
De Romeinse republiek lijkt – mijn kennis rijkt niet verder dan wat Holland me vertelt – gebaseerd op mores en veel minder op gegarandeerde instituties. Zolang de schijn opgehouden werd, konden instituties gecorrumpeerd en geperverteerd worden. Het recht was beperkt en de rechtsbescherming was primitief.
Hoe dan ook, voor een historisch geinteresseerd politicoloog een lekker vakantieboek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten