Net als allerlei bedrijven en instellingen zijn ook de Haagse ministeries verwoed bezig met plannen, protocollen en bewegwijzering zodat er weer ambtenaren naar kantoor kunnen. Nou was er vóór de anderhalvemetermaatregel al veel te weinig kantooroppervlak om iedereen een werkplek te bieden, met het afstickeren van meer dan de helft van de bureaus wordt het er niet beter op.
Bijna dagelijks worden we gemaand om thuis te werken en niet naar kantoor te komen – vooral onder het mom van het goede voorbeeld. Wij zijn de overheid, wij moeten liefst roomser dan de paus zijn.
Dat zou ik ook wel willen, dat de overheid als werkgever en kantoorgebruiker het goeie voorbeeld zou geven. Het goeie voorbeeld, dat is eerst eens inventariseren wie er naar kantoor wil komen en daar de plannen voor maken, in plaats van een breed verbod om te komen werken. Het goeie voorbeeld, dat is prettig werken faciliteren met gezonde ruimtes en verantwoorde bureaus, in plaats van het disciplineren van personeel alsof wij onwillig vee zijn. Het goeie voorbeeld, dat is het milieuvriendelijk, energiezuinig en esthetisch aanvaardbaar inrichten van kantoorgebouwen in plaats van zwarte kantoorkolossen dag in dag uit tot 23 graden verwarmen ongeacht of er mensen aanwezig zijn.
Bij de Rijksoverheid wordt uitgegaan van dwang en hiërarchie, er is geen belangstelling voor de behoeften en wensen van diverse individuen. De verantwoordelijkheid voor de effecten van beleid wordt bij de burgers/werknemers gelegd, de overheid trekt het zich niet aan dat beleid voor verschillende mensen verschillend werkt. Gedragsinzichten zijn populair als efficiënt truukje, niet als benadering van luisteren, doorgronden, kennis toepassen en maatwerk leveren.
Misschien begrijp ik gewoon niet welk voorbeeld de overheid wil geven.
Doet me denken aan de eerste meeting die Timmer bijeenroept in de boardroom bij Philips waarin een manager zegt "er zijn te weinig stoelen" en Timmer antwoord.....
BeantwoordenVerwijderenMen is totaal vergeten dat werken op kantoor bijdraagt aan jouw kennis- en sociale ontwikkeling. Het opgeven van te veel gebouwen wreekt zich door trends te gechargeerd te volgen.
BeantwoordenVerwijderen