maandag 5 december 2011

Dierenpolitie

Strategie, visie, beleid, voor niet-ingewijden klinkt het allemaal nogal vaag. Maar wat er gebeurt als je helemaal geen visie hebt, kan je regelmatig harstikke concreet in de krant lezen. Een heftig voorbeeld is de dierenpolitie: je neemt een willekeurig probleem (zielige dieren) en je gebruikt je macht om daar veel middelen, input, naar toe te sluizen. Niet alleen wordt daar het probleem niet mee opgelost, het kost ook nogal wat belastinggeld en de inspanningen gaan ten koste van andere problemen waar nu al helemaal geen aandacht meer voor is: mensenhandel, roofovervallen, milieuvervuilende veeteelt.
Het zou helpen als de politieke aanstuurders een visie op de politie hadden: wat is dat voor apparaat, waar dient het voor, over welke middelen moet zo’n politiemacht beschikken en hoe moet je de politie zien in relatie tot de rest van de samenleving? Als je bijvoorbeeld de politie ziet als de instantie die als enige in het land geweld en dwang mag uitoefenen, en dáárom de aangewezen club is om crimineel gedrag van mensen tegen te houden, ga je ze anders aansturen dan als je de politie vooral ziet als de overheid in persoon.
Een strategie voor de politie betekent dat vastgesteld wordt welke doelen de politie zou moeten nastreven, waar zijn die vijfduizend agenten en honderden auto’s-Met-zwaailichten voor? Moeten er meer boeven worden gevangen, of moet er minder criminaliteit zijn en welke criminaliteit moet dan het allereerst worden aangepakt, of moet gans het land zich ordentelijk gedragen? En wat is dan de bijdrage van de politie daaraan? Koperdieven op heterdaad betrappen, fietsers zonder licht bekeuren of slavernij bestrijden? Is de ontmanteling van een xtc-laboratorium in Drente, en een inval samen met de VWA bij een boer die z’n koeien in de stront laat staan, de beste actie of kan je beter elke bestelauto aanhouden om te zien of er misschien een grote hond in een kleine bench in zit? Daar maak je beleid voor: welke middelen ga je op welke manier inzetten, om je strategie in te vullen?
Als je dierenleed een erg belangrijk probleem vindt, en als je ervan overtuigd bent dat je er politie voor nodig hebt om iets tegen dat probleem te doen (naast opvoeding, dierenbescherming, assertieve buren, een vergunningenstelsel voor dierenhandel en wat al niet meer), dan pas is de vraag aan de orde hoe je die politiebetrokkenheid bij dit probleem dan inricht, en hoeveel geld en mensen je daarvoor over hebt. Misschien wel vijfhonderd fulltime apart deskundige animal cops. Maar misschien is het veel effectiever om al je vijfduizend agenten een middag op cursus te sturen, zodat ze dierenmishandeling leren herkennen, naast kunstroof, kinderverwaarlozing en drugssmokkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten