zondag 19 februari 2012

Haatimam

Opmerkelijk dat niemand van de PVV de moeite neemt om in discussie te gaan met Al-Haddad, een imam met kennelijk nogal perfide opvattingen. Je zou denken dat die ‘vrijheid’ in de naam van de PVV vooral slaat op de vrijheid van meningsuiting, gezien de eindeloze stroom scheldkannonades en hysterische uitspraken vanuit die partij. Het is het enige waarover ik zou kunnen instemmen: vrijheid van meningsuiting is essentieel voor een goed functionerende democratische rechtsstaat. Vrijheid van meningsuiting is vooral de vrijheid om afwijkende meningen te uiten, en om meningen te uiten op een manier die anderen misschien niet welgevallig is. Het is de vrijheid om te kwetsen, schelden, vloeken, obsceniteiten te uiten.
Niet dat dat altijd effectief is, en het nut van de vrijheid van meningsuiting zit ‘m ook niet in het gescheld. Het nut zit ‘m onder andere in het weerwoord, en in de gelegenheid die de vrijheid van meningsuiting aan de samenleving biedt om kennis te nemen van verschillende opvattingen en argumenten. Vrijheid van meningsuiting is zinvol, als je vijand aan het woord komt, en helemaal als je in repliek uiteenzet wat er mis is met zijn woorden. Alleen dan kan het publiek zich een eigen mening vormen; goed geïnformeerd een standpunt kiezen.
Maar de PVV is kennelijk niet de partij voor de vrijheid, of het moest enkel de vrijheid van een beperkte elite zijn om te tieren, te liegen en te lasteren. Het is een partij die zich alle vrijheid aanmeet, niet om meningen te ventileren maar om haat te zaaien. Treurig genoeg is het dan weer niet een partij die het woord effectief weet te gebruiken als wapen tegen gevaarlijke tegenstanders met hele foute meningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten