donderdag 23 augustus 2012

verkiezingstijd: het ambtenaar bashen is weer begonnen

Fijn zo’n minister. Spies weet niet hoe snel ze mee moet glibberen en glijden met het gemakzuchtige RTL4-nieuws, waar ze bij gebrek aan journalistieke kwaliteiten drie maal per week een schandaal fabriceren om hun kijkertjes van wat spektakel te voorzien.
Niemand wist hoe met de Caribische eilanden binnen het koninkrijk om te gaan; we hebben de schuld van ons koloniale verleden, er is nauwelijks serieus en integer bestuur op de eilanden, geen instelling voldoet aan Nederlandse normen maar ze moeten wel als volwaardige Nederlandse publieke organen worden behandeld. En dan wemelt het er ook nog van de drugssmokkelaars en ander tuig, dus niet alleen BZK en de zaaksministeries moeten alle zeilen bijzetten om de overzeese onderdelen van het koninkrijk der Nederlanden bij te trekken, ook VenJ probeert met man en macht de criminaliteit te bestrijden en de complete juridische infrastructuur op acceptabel peil te helpen.
“Hoeveel van die reizen zouden niet alleen maar snoepreisjes zijn?” vraagt de slijmerd die de verhaaltjes voor de camera voorleest. Gedverdemme. Zoals iedereen die wel eens voor z’n werk naar het buitenland is geweest weet, is het meestal dubbel hard werken, vindt je baas het normaal dat je regelmatig geen gelegenheid hebt voor een sociaal leven, voor je sport of hobbies, je geliefden alleen moet laten, en leveren cultuurverschillen weliswaar leerzame inzichten en spannende ervaringen op maar ook een hoop frustratie.
Natuurlijk, als je maar genoeg stront gooit zal er wel ergens iets blijven plakken en het klinkt dan ook weinig overtuigend dat het commissariaat voor de media zich op Saba meldt. Maar hoe overtuigend is een lokale bestuurder die zo onschuldig mogelijk in de camera kijkt en verzekert dat hij de Haagse ambtenaren niet nodig heeft? Eén van die bestuurders die sinds de transitie niks anders doen dan traineren en ruzieën met minister Spies over geld, normen, goed bestuur.
Spies, die kennelijk geen enkele loyaliteit naar haar personeel heeft. “Inderdaad, dat moet onmiddellijk minder”. Nou mevrouw de minister, dan heeft u kennelijk tot nu toe ernstig verzaakt, want het is altijd nog de minister die leiding geeft aan de ambtenaren, die zich in de bloedhitte voor het algemeen belang proberen in te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten