woensdag 1 februari 2017

Vergeet TrumpVroeger kon ik me enorm opwinden over Berlusconi. Machteloze woede en afschuw, maar gelukkig waren er vriendjes om die emoties mee te delen en samen staken we gezellig de draak met de kleine fascist. Berlusconi had een fijn verbroederend effect op ons en we scherpten ons politiek bewustzijn tegen de Italiaanse wetsteen. Overigens werd Italië noch Europa er een iota rechtsstatelijker van, van onze gedeelde verontwaardiging, maar gelukkig verdween het mispunt na heel erg lange tijd, vanzelf.
Trump is zo walgelijk en kwaadaardig en karikaturaal dat hij op een geweldige manier het positieve politieke bewustzijn mobiliseert. Facebook staat vol met hilarische satire, mensenmassa’s schreeuwen om gerechtigheid, in Californië zwelt een afscheidingsbeweging aan. Het voelt wel lekker om met z’n allen aan de goeie kant te staan en het is geruststellend om te zien dat er nog redelijke en integere mensen zijn.

Maar hoe meer we ons collectief druk maken over Trump en de razendsnelle afbraak van het Amerikaanse recht, hoe groter het gevaar dat we de balk in ons eigen oog missen. Niet alleen voeren wij een cynisch vluchtelingenbeleid, is de complete samenleving in neoliberalisme gemarineerd, hoeven gezagsdragers zich zelden te verantwoorden en wordt liegen beloond met bewondering. Erger vind ik het dat onze leiders geen leiderschap tonen. Ze komen nauwelijks op voor minderheden en bedreigde belangen, geven geen blijk van visie over recht en vrijheid, zullen zich zeker niet als leeuwinnen opwerpen om de rechtsstaat te verdedigen.

Ik vind het erg grappig, alle persiflages op die man met dat enge mondje en z’n debiele muur, maar laten we asjeblieft onze eigen politici ter verantwoording roepen. Ga niet stemmen op een premier die tussen de regels door allochtonen afserveert, tolereer geen Kamerleden die rechtsstatelijke instituties niet erkennen, accepteer niet dat medeburgers om hun geloof of afkomst worden gediscrimineerd. En besef dat er een democratische rechtsstaat, met eerlijke en vrije verkiezingen, een volksvertegenwoordiging, onafhankelijke rechtspraak, vrije en diverse pers en vrijheid van vereniging voor nodig zijn om de belangen van dieren, ouderen, witten, allochtonen, scholieren te behartigen. Nederlandse democratische rechtsstaat eerst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten