vrijdag 27 januari 2017

Hoe gewelddadig is islam?Een paar jaar geleden wist nog vrijwel niemand wat islam was of wat moslims geloven. Tegenwoordig heeft iedereen een mening over islam en zijn er twee kampen die tegenover elkaar staan: je hebt kamp-rechts waarin islam als een totalitaire en gewelddadige ideologie wordt beschouwd, en je hebt kamp-links waarin stellig wordt ontkend dat er een verband kan zijn tussen een geloofsovertuiging en terreur. In kamp-rechts vinden ze die van kamp-links wegkijkers en Gutmenschen, gevaarlijk door hun naïviteit. En andersom beschuldigt kamp-links de rechtsen van racisme en het ondermijnen van de rechtsstaat.

Na elke aanslag of dreiging gaan de hakken weer stevig in het zand voor een nieuw potje touwtrekken. Ik denk dat dat komt door de vereenzelviging van islam met terreur (en de daaropvolgende ontkenning), alsof islam onvermijdelijk tot geweld en terreur leidt.

Die vereenzelviging is misschien ook wel een gevolg van het feit dat een paar jaar geleden nog niemand wist wat voor religie dat nou was, toen mensen nog niet doorhadden dat ‘Mohammedanen’ hun geschiedenis met joden en christenen delen, dat islam net als christendom een geloof is en geen etnische grootheid en dat er ook in de islam veranderingen zijn geweest door de eeuwen heen, en verschillende stromingen en interpretaties onder de gelovigen.
Onbekend maakt onbemind, zeker als de eerste kennismaking de vorm krijgt van bomaanslagen en halzen snijden.

Zolang zulke moslims de enigen zijn die luidkeels van zich laten horen, blijft kamp-rechts geloven dat islam synoniem is voor terreur en daarop blijft kamp-links piepen dat een dergelijke framing van een religie niet past in de logica van een liberale rechtsstaat. Wat nodig is, is publiek debat van moslims over hun interpretaties van hun geloof, over hun verhouding tot seculiere samenlevingen en andere religies, over hun modernisering (of juist niet) van verhoudingen tussen mannen en vrouwen, van hun acceptatie of afwijzen van politiek geweld.

Daar moeten – veel, en verschillende – moslims dan wel een podium voor krijgen. En ook voor de wat meer timide moslims moet er gelegenheid zijn om hun zegje te doen, zonder dat ze meteen door fundamentalisten voor rotte vis worden uitgemaakt. En misschien kunnen kamp-rechts en kamp-links allebei even onze mond houden terwijl Nedermoslims op zoek gaan naar hun eigen overtuigingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten