maandag 3 september 2012

De klok luiden

Openheid, openbaarheid, klokkenluiden, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn essentieel voor vrede, vrijheid en vooruitgang. Daarom was ik enthousiast over wikileaks toen ik er een jaar of tien geleden over las. Gebruik moderne technologie en toegankelijke media om klokkenluiders beschermd hun verhaal te laten doen, om aantijgingen van corruptie te verifiëren en om bedrieglijke politici te ontmaskeren.
Inmiddels heeft wikileaks vooral veel schade aangericht aan de vrije informatiedeling. Democratische politici en ambtenaren zijn in een geheimhoudingskramp geschoten, journalisten en activisten zijn hun leven niet meer zeker, het publiek is niet geinformeerd maar gemanipuleerd en er is een ernstig vertekend idee ontstaan over wat goeie onderzoeksjournalistiek is. Het lijkt enkel nog een kwestie van ‘geheimen uncoveren’, iedere vorm van discretie onmogelijk maken, feiten en insinuaties spuien.

Wat kritische burgers nodig hebben, is informatie zonder spin, achtergronden en context bij die informatie, en duiding inclusief de motivatie voor die duiding. Dus ook journalisten die in staat zijn om te bepalen met welke informatie en in welke gevallen en wanneer, ze vertrouwelijk om moeten gaan.

Hier een bijzonder kritisch artikel over Assange.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten