zondag 1 mei 2011

iOverheid

Heel goed, het WRR-rapport over de echte en totale informatisering, van samenleving en overheid. Het is goed geschreven, sterk onderbouwd met empirie, genuanceerd. Het is voor iedereen te begrijpen en het geeft heel knap een herkenbaar beeld van iets waarvan velen vermoedden dat het er was, maar niemand duidelijk in woorden en beelden uit kon drukken hoe dat dan zat.
De WRR laat zien dat denken en praten over technologie het zicht beneemt op de informatiestromen, op de vernetwerking, de verwerkingsprocessen van informatie en de preventieve benadering die ermee samenhangt. Die zaken hebben een gigantische impact op de verhoudingen tussen overheid en samenleving, tussen overheid en individuele burgers en tussen burgers en bedrijven. De WRR pleit ervoor dat daar nou eens bewuste keuzes over gemaakt worden, want zonder dat bewustzijn is de impact vaak heel negatief voor individuele burgers en voor de overheid als geheel, dus opnieuw voor de kiezers/belastingbetalers.
Ik zou willen dat iedere politicus en een hoop ambtenaren dit rapport, en de bijbehorende verkenning, van voor tot achter lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten