donderdag 11 november 2010

religie vs ideologie

Er woedt een discussietje over de vraag of islam een religie of een ideologie is. Een non-discussie, niet alleen omdat het geloof in Allah evident een godsdienst is, maar vooral omdat het onderscheid er niet toe doet.
Ideologieën houden zich doorgaans wat meer bezig met vraagstukken van economie en politiek systeem, religies zijn meer gericht op directe sociale betrekkingen en goed leven, in alle gevallen gaat het om referenties waarmee mensen beoordelen of iets ‘goed’ of ‘slecht’ is. Voor de individuele politieke rechten om je geloof te belijden, je overtuigingen te uiten en met gelijkgestemden te delen maakt het niet uit. Moslims, communisten, christenen, liberalen en fascisten hebben in de rechtsstaat allen dezelfde burgerrechten.
Alleen voor de christelijk gefundeerde scheiding tussen kerk en staat, en de van oorsprong christelijke achtergrond van het non-discriminatiebeginsel, doet het er toe of iemand zich bekent tot een geloof, of een politieke overtuiging. Ideologieën hebben betrekking op collectieve normen, op de inrichting van de samenleving, en zullen daarom zelden leiden tot individuele tekens en kleding- of gedragsvoorschriften.

De discussie zou dan ook niet moeten gaan over religie versus ideologie, maar over de gronden, en vooral de toepassing, van het gelijkheidsbeginsel.

Overigens, het is geen wonder dat Wilders islamofoob is. Voor iemand die al jaren bedreigd wordt is wel begrip op te brengen. Het is wel jammer dat hij niet zo sterk in z’n schoenen staat als Salman Rushdie, die de vrijheid van meningsuiting voor iedereen is blijven verdedigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten