maandag 15 januari 2018

In elkaar stortende gebouwenAls er doden vallen door een terroristische aanslag zijn er stille tochten, toespraken en monumenten. Bij een grote aanslag worden elk jaar de namen van de slachtoffers voorgedragen en wordt er een minuut stilte betracht. Gelukkig maar, we laten blijken dat zo’n aanslag de hele samenleving raakt en we erkennen het verdriet van nabestaanden.
Maar als er net zoveel doden vallen bij een gasontploffing of een felle brand, gevolgen van onverantwoord, goedkoop, cynisch beheer van gebouwen waar echte mensen in wonen, door een vastgoedeigenaar die alle bouwvoorschriften overtreedt omdat zijn winsten veel belangrijker zijn dan de levens van zijn huurders, blijft het meestal bij een schande-kop in de krant en een onderzoeksrapport waarin de inspectiediensten slecht werk wordt verweten.
Ik zie niet zo heel erg veel verschil tussen de slachtoffers. Ze zijn in een ontploffing gestorven, een ontploffing die niet zou zijn gebeurd als er geen kwade opzet in het spel zou zijn geweest. Het enige verschil is dat de terrorist expres zoveel mogelijk doden wil, terwijl de vastgoedeigenaar geen doden wil. Natuurlijk is de intentie van belang. Maar de gevolgen: doden en afbraak van vertrouwen in overheid en medemens, zijn hetzelfde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten