maandag 1 mei 2017

FraudebestrijdingHet kabinet dwingt integriteit af met keiharde handhaving. Iedere uitkeringstrekker, belastingbetaler, verzekerde die niet superinteger blijkt te zijn als hij een dag te lang op vakantie gaat, het heitje voor karwijtje niet opgeeft, of zo verliefd is dat hij praktisch bij z'n partner wóónt, krijgt onverbiddellijk het lid op de neus. Boetes, kortingen, aanmaningen en desnoods gijzeling. Met daarnaast het totale verlies van controle over het eigen leven. (Commerciële) hulpverleners, incassobureaus en overheidsinstanties bepalen voortaan wat de 'frauderende' burger mag en moet en welke kansen hij nog krijgt.

Behalve natuurlijk als het om integriteit op serieuze schaal gaat. Als het om miljoenenvoordelen gaat dankzij slimme truuks en een liberaal gebruik van je netwerk, dan is er nog maar één maatstaf voor integriteit: de vraag of een wet overtreden is.

Strenge wetgeving maken waarin geen enkele vergissing van een sloeber ooit nog vergeven wordt, en tegelijk zoveel mogelijk wetgeving afschaffen die rijke ondernemers in de weg kan zitten bij het nog rijker worden, dat is meten met twee maten. En meten met twee maten is al helemáál niet integer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten