maandag 8 mei 2017

Vrijheid van meningsuitingWaarom zijn het steeds de racisten en islamofoben, de homofoben en seksisten, de schelders en bedreigers, de anti-intellectuelen en de kunstverfoeiers die zich op de vrijheid van meningsuiting beroepen? Die in elke kritiek een perfide vorm van politieke correctheid zien en die zichzelf altijd verdedigen met 'het was maar een grapje'? Die nog nooit strafrechtelijk in hun vrijheden zijn beknot maar die wel alle illegale en immorele methoden uit de kast halen om de vrijheid van anderen tot moes te knuppelen?

Als beschaafde instellingen en overheden niet langer geassocieerd wensen te worden met een vuile beerput die zich tot voor kort tegen kritiek verweerde met de bewering dat ze satire bedreven terwijl ze nu ineens een relevant opiniemedium zouden zijn, wordt op geen enkele manier iemands vrijheid van meningsuiting beknot. Vrijheid van meningsuiting betekent dat je niet opgepakt en gestraft kan worden door de staat voor een uiting. Het betekent dat er geen inval op je redactie gebeurt, met inbeslagname van al je spullen en intimidatie van je personeel.

De overheid moet zeker waarborgen dat er diversiteit is in het media-aanbod, en als het even kan ruimhartig subsidies uitdelen aan allerlei journalisten en kunstenaars die zich op alternatieve manieren uiten. Dat is iets anders dan een plicht voor bedrijven of de overheid om elke pulp, elk platform voor zatlappengebral, elke propagandasite financieel te ondersteunen.

Ik stel voor dat Defensie en de Belastingdienst voortaan adverteren in Opzij en op Nieuwwij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten