zondag 31 juli 2016

Racistische politie in NederlandHet allergrootste gevaar voor democratie en rechtsstaat, voor onze manier van leven, voor onze normen en waarden? Discriminatie en onrecht, uitsluiten en vernederen van medeburgers omdat ze niet identiek aan jezelf zijn. En dat dan door de politie, de instantie bij uitstek die het recht moet handhaven en die ons allemaal zou moeten beschermen tegen onrecht.

De haren rijzen je te berge als er weer eens een zwarte in de VS door politie-agenten is vermoord. Niet alleen de moord zelf is gruwelijk, maar ook de straffeloosheid en het cynisme in een samenleving die tolereert dat de eigen politie de rechtsstaat van binnenuit kapot maakt. En de nonchalance waarmee witten hun schouders ophalen over de angst en haat die het non-stop racisme bij zwarten veroorzaken. Gelukkig is het allemaal ver weg, in dat rare Amerika.

Ik wil niet weten dat precies hetzelfde in Nederland zou kunnen voorkomen. Ik sus mezelf met het geloof dat we hier weliswaar racisme hebben, maar van een veel minder heftige en verschrikkelijke soort. Ik steek mijn hoofd zo diep mogelijk in het zand als antiracisten klagen en net als elke andere witte Nederlander bedenk ik dat er altijd twee kanten aan een verhaal zijn, ze zullen het er wel naar gemaakt hebben, die Marokkaanse rotjochies zijn ook erg, mens wat heb je lange tenen, wij vrouwen hebben het ook wel eens moeilijk, enzovoort. Het gaat hier niet om moord, mishandeling en vernedering en dat is maar goed ook want een onrechtvaardige samenleving is onrechtvaardig voor iedereen. Niemand zou een fatsoenlijke behandeling hoeven te ‘verdienen’ door de juiste huidskleur, het juiste accent of het juiste athe├»sme tentoon te spreiden.

IK WIL HET NIET WETEN!!! Maar de krant van donderdag staat er wel degelijk vol mee.
Met Anis Raiss, die door racistische pummels in uniform wordt mishandeld en opgesloten als hij aangifte van oplichting wil doen.
Met Khais Rahmanie, die op zijn zestiende twee dagen lang werd opgesloten en verhoord nadat hij zojuist zijn vaders zelfmoord had gezien.

Corruptie is niet alleen het aannemen van smeergeld om er financieel beter van te worden. Corruptie is je gat afvegen met wetten, normen en waarden. Corruptie is als wetshandhavers de wet niet handhaven omdat de slachtoffers van overtredingen er niet toe doen.
We zouden met z’n miljoenen de straat op moeten, demonstreren voor onze normen en waarden. Gelijkheid, vrijheid, broederschap. Eisen dat we beschermd worden door een niet-corrupte, niet-racistische, eerlijke politie en een onafhankelijke en neutrale rechtspraak. We willen vrede, veiligheid en recht en daarvoor hebben we onze rechtsinstituties hard nodig.

Zou er dan toch klassejustitie in Nederland zijn? https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@97018/vooralsnog/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten