zaterdag 6 augustus 2016

HopeloosIk ben eigenlijk zo langzamerhand ziek van alle waarschuwende en analyserende artikelen en documentaires. Ja het is duidelijk dat Rosanvallon met Counter democracy gelijk heeft: politiek verwordt tot het uiten van antistemmen en meerderheden kunnen alleen nog ontstaan doordat groepen zich verenigen tegen iets. Ja de opkomst van de volksmenners en de redeloosheid van hun aanhangers, de normalisering van racisme en geweld ondergraven democratie en rechtsstaat en bedreigen de binnenlandse vrede. Ja het Chinese neokolonialisme, Saoedische, Egyptische en Turkse chantage, West-Europese hulpeloosheid, Russische expansiedrift en corrupte dictators overal leiden waarschijnlijk binnen afzienbare tijd tot een volgende wereldoorlog. En ja we weten wie het zijn, de terroristen, de populisten, de racisten en de seksisten, we begrijpen hoe de dommen en luien ertoe komen burgerschap tot iets lachwekkends te maken.
Allemaal heel intellectueel en akelig.
Maar niemand biedt een handelingsperspectief. Wat kunnen we doen? Hoe kunnen we het tij proberen te keren? Wie levert leiderschap?
Het is allemaal goed en wel om de ene na de andere president met Hitler te vergelijken, om historische parallellen met de wereldoorlogen te trekken, om schreeuwlelijkerds als nazi’s te definiĆ«ren. Maar hoe word je zelf een Jezus, Gandhi, Martin Luther King of Mandela? En waar vinden we de iets bescheidener voorbeelden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten