vrijdag 28 februari 2014

The circle

Ik was al niet zo’n enorme fan van Eggers, en uit de recensies begreep ik dat De cirkel niet veel nieuws zou bieden. Inderdaad, het boek maakte geen spetterende indruk. Literair is het heel matig, de karakters zijn bijzonder plat, de seksscènes vooral lachwekkend en het einde overstijgt het niveau van een stripboek niet. Niemand gelooft dat er echt meisjes als Mae bestáán, zo dom worden ze echt niet meer gemaakt hoop ik.
Wel sterk is het dat Eggers laat zien hoe hippe lifestyle en goeie bedoelingen, gekoppeld aan kennis en sociale dwang, tot totalitarisme kunnen leiden. Het tot cliché verworden gezegde ‘kennis is macht’, wordt ingevuld en ingekleurd. En als het meezit helpt dit boek om meer mensen bewust te maken van de noodzaak van privacy. Maar het geeft niemand aanwijzingen over hoe je kan leven met de handige mogelijkheden die ict ons biedt, zonder locked in te raken bij Google, Facebook en Apple.
Volgens Eggers kan dat ook niet meer, omdat politici die concurrentie en vrije keuze voor consumenten, en privacybescherming proberen te bevechten, meteen onschadelijk worden gemaakt dankzij medialogica en grenzeloze naïviteit van het publiek. Ik heb nog net ietsje meer vertrouwen in kritische kiezers en democratische mechanismen. Maar ja, we moeten wel een beetje haast maken en stemmen op partijen die niet naar de pijpen van Amerikaanse bedrijven willen dansen: http://www.wepromise.eu/en

Geen opmerkingen:

Een reactie posten