maandag 17 februari 2014

Opvoeding

Nederlanders staken zelden. Consumenten kopen braaf hun plofkippen en bloedmobieltjes, vullen hun personalia in voor bonuskaart of webshop. Rustig laat iedereen zich op straat filmen en fouilleren, we hebben immers niks te verbergen. Een gezeglijk volkje.
Eén op de drie raadsleden wordt bedreigd. Er zijn ordinaire schreeuwpartijen rond de flat waar een veroordeelde en gestrafte pedo woont, haatcampagnes tegen Volkert vd Graaf. De PVV wordt de grootste partij.
Het zal best iets te maken hebben met spektakelzucht in de media, met individualisering en afnemende risicotolerantie. Het leven is vast een stuk moeilijker in de geglobaliseerde, gebureaucratiseerde en onbegrijpelijke wereld. Natuurlijk ontbreekt het aan politiek leiderschap en zijn publieke functionarissen weinig burgergericht.
Maar volgens mij is het ook gewoon een gebrek aan opvoeding en onderwijs. Toen ik klein was, was het al onhip om ‘goeie manieren’ te hebben. Hoffelijkheid, voorkomendheid, fatsoen zijn niet van deze eeuw. En wegens ons extreem anti-chauvinisme hadden we allemaal een broertje dood aan alles wat maar naar nationalisme riekte: staatsinrichting, geschiedenis, kunst. Zodat nu bijna niemand meer weet ‘hoe het hoort’ en vooral ook: waarom het hoort zoals het hoort. Waarom je je neer te leggen hebt bij rechterlijke uitspraken. Waarom er een einde komt aan straffen voor misdadigers. Waarom publieke functionarissen, die hun nek uitsteken voor het algemeen belang en daarover verantwoording afleggen, respect verdienen. Het besef dat burgerschap inhoudt dat je je niet laat drijven door je primitieve lusten en emoties, maar dat je je rekenschap geeft van het feit dat je een mens tussen andere mensen bent, dat je misschien niet het middelpunt van de samenleving bent.
Tijd voor inburgeringsexamens voor geboren Nederlanders, om de schade in te halen. En dan niet met vragen over het aanbellen bij de buren om ze op de koffie uit te nodigen, maar met opgaven waarin de burger uit moet leggen hoe het bestuur in elkaar zit, wat artikel 1 GW inhoudt, wat de betekenis van mensenrechten is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten