maandag 10 juni 2013

Prisma

Er zijn mensen die geloven dat ze hun privacy beschermen door geen facebookaccount te hebben. Maar als je wel eens een pinbetaling doet, met het openbaar vervoer of een vliegtuig reist, wel eens iemand belt of over het internet surft, als je lid bent van een vereniging of een bankrekening hebt, als je werknemer bent of een abonnement hebt, dan is er geen facebookaccount nodig om persoonlijke informatie rond te laten slingeren. In al die gevallen heb je geen enkele zeggenschap over wat er met die informatie gebeurt. Je hebt er zelfs volstrekt geen weet van.


Zouden onze eigen overheden, en Europese bedrijven, minder cynisch met ons, hun burgers, omgaan dan de VS? Is het “100% veiligheid” denken hier minder? Hebben wij nog oprechte democraten in alle lagen en posities?

Obama stelt dat er niets illegaals is gebeurd. Des te erger, want dat betekent dat de wet misbruikt is om democratische controle uit te schakelen. Om zonder toezicht door journalisten, zonder publiek debat tussen volksvertegenwoordigers, zonder openbare rechterlijke toetsing, mensen aan te wijzen als verdachten en eventueel ook zo te behandelen. Zonder hen te laten weten waarvan ze beschuldigd worden, zonder ze een kans te geven de informatie te controleren waarop een verdenking is gebaseerd.

We worden misschien niet allemaal gevangen gezet in rendition prisons, of gewoon vermoord door drones. Misschien krijgen we niet eens te maken met een visumweigering of hinderlijk volgen door de politie. Zelfs al wordt er alleen maar gekeken, worden onze gangen gevolgd, wordt in kaart gebracht wanneer we met wie communiceren, beoordeelt er iemand, of een machine, of we wel ongevaarlijke burgers zijn, dan nog worden we in ons burgerschap geschaad.

De EU kan eigenlijk alleen maar geloofwaardig maken dat openbaarheid, grondrechten en democratie in Europa wèl inhoud hebben, door Edward Snowden asiel en bescherming aan te bieden. Teken deze petitie!

Hier een film over privacy, lang maar toch de moeite van het uitkijken waard. En hier een geniaal artikel waarin vijf stellingen over privacy onderuit worden gehaald.Hier en hier over persoonlijke beveiligingsmogelijkheden, die ik eerlijk gezegd zelf niet goed begrijp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten