zondag 23 juni 2013

Dwang



Folkert Jensma (NRC 22 juni) heeft ongelijk. Hij denkt dat er steeds meer strafrecht wordt toegepast voor steeds meer gedragingen. Dat valt nu juist wel mee; strafrecht is gelukkig nog steeds goed geregeld met waarborgen voor eerlijke processen, proportionaliteit en controle op overheidsinstanties. Als de overheid iets van je wil, zou je bijna de voorkeur geven aan een strafrechtelijke aanpak.
Jensma’s zorgen zijn wel terecht, want de overheid past wel steeds meer dwang toe. Waar voorheen burgers moesten worden verleid om zich op een bepaalde manier te gedragen, of de overheid zelfs helemaal afzag van bemoeienis, bestaat er nu nog maar één denkkader: dwingen! Dwing alle burgers in dezelfde mal, alle neuzen dezelfde kant op, ieder individu conformere zich aan de wil van de meerderheid.
En voor die dwang gebruiken we nou juist niet het strafrecht, want dat is te lastig, daar bemoeien eigenwijze rechters en beroepsinstanties zich maar mee. Nee, maak het mensen eenvoudig fysiek onmogelijk om zich anders te gedragen dan volgens de regering moet, leg verplichtingen op die je laat handhaven door toezichthouders of zelf compleet ontmenselijkte automatische systemen. Registreer devianten op zwarte lijsten, weiger lastpakken verzekeringen of subsidies, nagel normovertreders aan publieke schandpalen. En vooral: bespied iedereen, overal en altijd, zodat je direct weet waar maatregelen moeten worden getroffen om de massa weer in het gareel te duwen. Kennis is macht en machthebbers hongeren naar totale kennis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten