zaterdag 31 december 2016

Honderd jaar kiesrechtToen ze ‘m nog kwijlend bewonderden om z’n rijkdom, had niemand bedacht dat hij de politiek in zou gaan. Toen hij zich kandidaat stelde werd ie als clown weggelachen. Toen hij verkozen werd hoopten ze dat Trump zich als president wel zou matigen. En nou hij toch echt extremistisch blijkt te blijven proberen ze onze angsten te sussen door te hopen op de Amerikaanse rechtsstaat, op de institutionele checks and balances en democratische verantwoordingsmechanismen. Ze leren het nooit.
Ze leren nooit dat Trump extremistisch blijft en dat hij zijn nieuw verworven macht zal gebruiken en misbruiken. Hij zal z’n macht verstevigen zoals hij zijn vermogen gebruikte om meer vermogen binnen te harken. Met legitieme en malafide methoden, het maakt niet uit, als het maar meer wordt. Hij zal critici de mond snoeren en tegenmachten kleiner maken.
Ondertussen blijven media hem versterken door hem serieus te nemen alsof hij een ‘normale’ politicus was. Door het ingewikkelde verhaal van trias politica, universele rechten en openbaar bestuur niet te vertellen.

Ook niet in Nederland, waar de media Wilders aan de macht helpen door dagelijks te beweren dat hij ‘in de peilingen’  de ‘grootste’ is, zonder een spoor van kritiek op die peilingen. Door Wilders’ geperverteerde definitie van vrijheid zonder tegenspraak te slikken. Door de frames van vloedgolven aan immigranten en onderdrukte autochtonen automatisch over te nemen.

In plaats van een jaar om het (bijna) algemeen kiesrecht te vieren wordt 2017 het jaar waarin onze rechtsstaten worden gesloopt. Een jaar waarin gelijke behandeling en beperking van de macht definitief plaats maken voor autochtone superioriteit en algemeen machtsmisbruik.
Als we niks doen. Als we ons als domme schapen laten informeren door de Russen en Facebook. Als we eerder doodsbedreigingen aan politici en betrokken burgers tolereren dan een fatsoenlijke krant lezen. Als we het onderscheid tussen kritisch denken en ongefundeerd cynisme niet leren maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten