zondag 24 april 2016

Erst kommt die Moral, dann kommt das Fressen



Politiek gaat altijd over economische onderwerpen: groei, banen, inkomens, geld voor de begroting. Daardoor zou je bijna gaan geloven dat materiële welvaart voor mensen het belangrijkste is. Maar sociaal-psychologisch zijn recht en identiteit veel wezenlijker. Mensen kunnen enorm veel armoede aan, maar ontneem niemand het gevoel van eigenwaarde en behandel niemand onrechtvaardig. Je ziet het al in de crèche of bij rhesusaapjes: oneerlijk behandeld worden is schokkender dan gebrek.
Uiteraard brengen honger en geldzorgen ondraaglijke stress met zich mee. Maar zijn er mensen die werkelijk willen sterven voor meer materiëel bezit? Ik geloof er niks van. Socialisten en communisten wilden hun leven geven voor een eerlijke verdeling van bezit. Daar hadden ze dan wel weer economische argumenten voor: de totale maatschappelijke welvaart zou er op vooruit gaan als bezit gelijk verdeeld zou zijn. Maar ik maak me sterk dat er in een groep waar gelijk verdeelde armoede heerst eerder sterke solidariteit ontstaat dan strijd.
Mensen geven hun leven voor idealen. Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Om te overleven heb je brood nodig, maar om te leven moraal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten