woensdag 15 april 2015

Een overheid van kwaliteit



Ik ben een lastige medewerker: kritisch, normatief, dwars. En ook al compenseer ik m’n lastigheid met positieve energie en flink doorwerken, het is voor grote bureaucratische organisaties en managers die zo goedkoop mogelijk resultaten willen zien behoorlijk irritant om zo’n luis in eigen pels te hebben. Juist daarom gaf me dat altijd vertrouwen in de overheid: als mensen zoals ik goed betaald worden om te zorgen voor het interne tegendenken, als we de ruimte krijgen om de kwaliteit van het werk te verbeteren, dan is er kennelijk waardering voor ambtelijk vakmanschap en verlangen naar zorgvuldigheid, rechtvaardigheid en deskundigheid.

Het blijkt andersom ook te werken. De strategiedirectie van het ministerie waar ik voor werk wordt opgeheven en mijn dwarsdenkende collega’s en ikzelf worden eruit gewerkt. Als we protesteren krijgen we te horen dat we geen meerwaarde leveren. Het is namelijk niet zichtbaar dat wij zorgen voor snellere of goedkopere productie. We scoren niet, we beheersen geen budgetten. Het enige wat we doen is adviseren, verbinden, verrassende inzichten veroorzaken, anderen helpen hun rol optimaal in te vullen.

Ik dacht altijd dat dat kenmerkend was voor een kwaliteitsorganisatie. Individuele medewerkers betekenen niet zoveel, hoe goed ze ook in hun werk zijn en hoe gemotiveerd en energiek ze ook werken. Pas door de organisatie, het samenspel van specialisaties, processen en procedures, de variëteit aan perspectieven en werkwijzen en de diversiteit van ideeën en ervaringen, wordt de som heel veel meer dan de optelsom van de delen.

De Nederlandse overheid is een fantastische kwaliteitsorganisatie. Ik ben er enorm trots op dat ik daar deel van uit mag maken en dat ik er aan bij mag dragen. Maar nu ik aan den lijve ondervind dat sommige topmanagers over lijken gaan om hun ego overeind te halen, dat kortzichtige leidinggevenden alleen nog kijken naar individuele productie in plaats van de functie die een medewerker in het grotere geheel vervult, en dat kennis, inzicht en zorgvuldigheid sowieso als last worden ervaren, nu begin ik me een beetje te schamen.  Plaatsvervangend, dat dan wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten