woensdag 25 maart 2015

Veiligheid en privacyTwee VVD-ers proberen in een opiniestuk in de NRC de suggestie te wekken dat dataverzameling door de overheid preventief werkt tegen hele enge criminelen (Kop: ‘zonder digitaal spoor kan verkrachter zijn gang gaan’). In het stuk zelf staat eigenlijk niks nieuws. Natuurlijk helpt ieder spoor, ook data over waar iemand op enig moment was of met wie hij contact heeft gehad, om bewijs tegen een crimineel te leveren. En soms helpen zulke data om een dader op te sporen. Hoe massasurveillance van alle communicatie en mobiliteit van alle Nederlanders moord en verkrachting kan voork√≥men wordt ook in hun betoog niet duidelijk.
Ook niet nieuw is de stelling dat veiligheid en privacy geen tegengestelde grootheden zijn, al is het wel verrassend om de opmerking tegen te komen in een artikel waarin tekeer wordt gegaan tegen ‘privacyfundamentalisten’. Best bijzonder dat juist liberalen bezwaar maken tegen privacy, maar dat terzijde.

Echt nieuw is de omdraaiing die de schrijvers maken: zij stellen dat veiligheid een voorwaarde voor privacy is. Terwijl veiligheid doorgaans als een gevolg van recht en beleid wordt beschouwd, en privacy een fundamenteel recht is dat gerespecteerd dient te worden om van een rechtvaardige en veilige samenleving te kunnen spreken, maken Tellegen en Van Wijngaarden er een soort product van dat door veiligheid wordt geleverd. Ik ben benieuwd hoe die veiligheid er dan uitziet. Is veiligheid in hun ogen synoniem met toezicht en controle door de staat, om iedere misdaad in de kiem te smoren?

Moord en verkrachting zijn gruwelijke schendingen van mensenrechten waaronder privacy. De staat dwingt horizontaal respect voor mensenrechten af, onder andere door criminaliteit te bestrijden. Maar als de staat dat doet door overheidsfunctionarissen ongelimiteerd macht over alle burgers te laten uitoefenen – wat brede en onverantwoorde dataretentie in feite is – wordt onze veiligheid met de ene hand gegeven en met de andere weer weggenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten