zondag 1 maart 2015

ContrapropagandaDe European Endowment for Democracy wil tegenover de extremistische islampropaganda die jonge allochtonen schijnen te consumeren, een ander narratief plaatsen. Dat moet dan wel authentiek en onafhankelijk zijn anders is het niet geloofwaardig. Het is sowieso lastig om de doelgroep te bereiken, want die zoeken natuurlijk vooral bevestiging denkt de EED.
Een gigantische mislukking in the making, wat een selfdefeating strategie! Ga je bevriende journalisten en bloggers betalen, dan zijn ze niet langer onafhankelijk. Produceer je zelf informatie dan is het niet authentiek, propaganda. En als je jongeren met marketingtechnieken naar je sites probeert te lokken is dat manipulatie van de ergste soort. Dat komt een keer uit, en dan zijn de poppen aan het dansen. Het zal iedere geloofwaardigheid van elk tegengeluid volkomen ondermijnen.
Er is maar één kans: vrijheid van meningsuiting en debat. Nodig de haatimams uit in plaats van hun visa te weigeren en dien ze van repliek. De beïnvloedbare jongeren die onder hun invloed dreigen te radicaliseren zullen eerder naar een debat met zo’n imam luisteren dan naar een site surfen waar de seculiere of democratische boodschap verkondigd wordt. De enige manier om hen te laten denken, om hen de gelegenheid te geven de extremistische boodschappen kritisch te beoordelen, is te laten zien dat er argumenten bestaan tegen zulke boodschappen.
Organiseer debat, laat zien dat er verschillende standpunten en perspectieven mogelijk zijn, en zorg voor kennis van islam. Niet alleen bij debaters, maar vooral ook bij jongeren. Godsdienstles op school zou geen catechese mogen zijn, het zou kinderen werkelijk kennis over godsdienst moeten geven. Dat betekent dat kinderen leren wat het christendom is, islam, joodse leerstellingen en gebruiken, dat ze meekrijgen dat er godsdiensten als hindoeïsme bestaan en wat godsdienst voor gelovigen betekent.
Het zou ook helpen als secularisten niet alleen respect eisen voor hun ongeloof, maar ook een beetje respect opbrengen voor mensen die wel een religieuze identiteit hebben.
Zolang we zonder enige kennis of debat alles wat islamitisch is hooghartig verwerpen, zolang we proberen imams de mond te snoeren, zal geen contrapropaganda helpen om jongeren te overtuigen van de waarde van democratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten