maandag 10 juli 2023

Wolven beschermen

Ik ben links en groen en natuurgenieter en Randstedeling dus ik ben helemaal blij met de komst van wolven naar Nederland. Als specialisten stellen dat we best wat plaats kunnen maken voor een paar roedels dan geloof ik dat. Ik heb sowieso een broertje dood aan veeteelt en al helemaal aan echt intensieve veeteelt waar alles en iedereen voor moet wijken, dus ik vind het vanzelfsprekend dat boeren en schaapsherders een omheining moeten aanleggen om wolven buiten te houden. Ook al loopt een echte wolvenwerende omheining flink in de kosten. En er moet ook echt streng worden opgetreden tegen mensen die wolven doden. Allemaal waar.


Maar als het een keer misgaat en een wolf sluit zichzelf op binnen zo'n omheining, en de schapenhouder die ziet hoe z'n dieren worden opgejaagd en gebeten door een wolf er op af gaat met een riek om die wolf te bestrijden, dan vind ik dat eigenlijk heel erg logisch. Ik stel me voor dat de man behoorlijk in paniek of woest of geschrokken is geweest en best dapper de wolf confronteerde. Het moet allemaal erg akelig zijn geweest en een opluchting dat de wolf werd doodgeschoten. Nota bene nadat de man al gebeten was. Geloof mij, ik ben ooit door een bouvier gebeten die ik van mijn hond af probeerde te slaan, dat doet enorm pijn en is tegelijk heel beangstigend.


Aangifte tegen het slachtoffer doen omdat je nou eenmaal geen wolven mag doden, omdat hij volgens de papieren regels fout heeft gehandeld, is wel het allerstomste wat natuurliefhebbers kunnen doen. Er vond een drama plaats, er was hevige stress en chaos, en de boer viel niet te verwijten dat de wolf uberhaupt bij zijn schapen kwam. De wolvenhaters zeggen natuurlijk sowieso 'zie je wel' na zo'n aanval, maar door een aanklacht in te dienen tonen de natuurbeschermers zich van hun alleronredelijkste en onmenselijkste kant. Dat gaat de wolvenbescherming geen goed doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten