zondag 9 oktober 2022

Preek

Wie geen geweten heeft is geen volwaardig mens. Alle sociale dieren hebben besef van recht en onrecht. Mensen kennen in ieder geval schuld, schaamte en trots. We zijn mens in betrekking tot anderen en daar komen ideeën over goed en kwaad vandaan. We zijn solidair, loyaal, hebben compassie, voelen vriendschap en liefde.


We zijn niet alleen sociale dieren maar ook culturele en politieke. We verschillen van elkaar in karakter, ervaring en perspectief. Iedereen heeft een geweten, maar wat de één een slecht geweten bezorgt wuift de ander zonder meer weg.


Er is geen hiernamaals waarin mensen verantwoording moeten afleggen voor hun daden, waarin alle zonde tijdens het leven begaan wordt bestraft. Wie fouten maakt boet ervoor tijdens zijn leven, als het tenminste impact had op zijn geweten. Ondanks de verschillen tussen mensen komt niemand onder algemene rode lijnen uit. Wreedheid, liegen, egoïsme en moord worden overal afgekeurd. Ze worden mogelijk vergoelijkt als 'noodzakelijk' voor een 'hoger doel' zodat ze niet te zwaar drukken op een dader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten