zondag 24 juni 2018

Parlementair bestel

Onbegrijpelijk hoe weinig aandacht er is voor het tussenrapport van de staatscommissie die zich buigt over de mogelijkheden om onze rechten en plichten, onze vrijheden en kansen, vorm te geven. De commissie buigt zich over één van de belangrijkste peilers van de democratie - inrichting en functioneren van het parlement, de relatie tussen burgers en politiek. Je zou toch denken dat het op alle voorpagina's staat en in ieder praatprogramma werd besproken, maar nee, de meeste Nederlanders stemmen liever op Wilders, Baudet, Krol of Kuzu als ze zich onvoldoende vertegenwoordigd voelen.

Het is niet alleen superbelangrijk, het is ook nog eens een superinteressant en goed en goed leesbaar rapport. Ik geef toe dat het waarschijnlijk leuker voor een politicoloog is om te lezen dan voor een willekeurige cassière of loodgieter, maar toch. Oma zou het best kunnen doorakkeren.

Wat ik vooral gaaf vind is dat je ziet hoe goed het werkt: een divers samengestelde commissie van politieke experts met verschillende perspectieven, inclusief ambtelijke ondersteuning, die voldoende tijd en mogelijkheden hebben om met elkaar te studeren, te onderzoeken, te brainstormen en te onderhandelen. Er komt een compleet, doordacht en vooral verstandig rapport uit met een heldere opzet en logische denkrichtingen.

Nu maar hopen dat de opgeworpen denkrichtingen tot te implementeren voorstellen en besluiten zullen leiden. Ik ben zo opgelucht dat de proportionaliteit van ons kiesstelsel niet aangetast zal worden, dat het stemmen niet ingewikkelder hoeft te worden, dat er geen wilde plannen zijn voor foute referenda en dat het constitutioneel hof weer van stal komt. De omissies in het rapport (beperkte onderbouwing voor het afwijzen van een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd, geen woord over het vergroten van het aantal parlementszetels) zijn maar nauwelijks relevant.

Ik hoef niet meer in te spreken, want ik steun zo ongeveer alles. Maar dit proces, met een Tussenstand waarop iedereen kan reageren, is ook supertof. (Was nog toffer geweest als er op de pagina een grote groene inspraakknop prominent in beeld zou zijn geplaatst)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten