zondag 20 november 2016

Algemeen onbehagenHet meest zorgelijk is de rol die de media spelen. Angstig opnieuw de plank mis te slaan en als steeds gemakzuchtig en commercieel, bieden ze een kritiekloos platform aan schreeuwers, kinkels en haatzaaiers. Wie al te redelijk of genuanceerd is komt niet aan het woord, want 1. het verkoopt niet en 2. het is geen echte boze burger. Redelijkheid is elitair en daar willen de media niet mee geassocieerd worden.
Nog ernstiger dan het platform en de gelegenheid die mafkezen als Trump, Wilders, Farage en Johnson krijgen om hun leugens en insinuaties te verspreiden is het effect dat die onevenredige hoeveelheid aandacht heeft op de beeldvorming van kiezers. Ook al is maar een heel klein deel van de bevolking echt boos, verontwaardigd of slachtoffer, de media zorgen er wel voor dat boosheid heersende stemming lijkt te zijn. Wie geen radicale verandering wil – uit de EU, grenzen dicht, dwingende bekering tot atheïsme en moslims onder preventief staatstoezicht – is tegelijk een elitaire uitzondering en zelfvoldaan lid van het establishment die over de rug van de arme boze burgers haar onterecht verkregen voorkeurspositie geniepig probeert te behouden door ‘het systeem’ in stand te houden.

Het kan wel waar zijn dat de elite geen verbinding weet te maken met boze burgers. Populisten wìllen helemaal geen verbinding maken met de elite. Van hun kant hebben ze niks te winnen bij verbinding, bij belangstelling voor de ideeën en wensen van normale burgers die zich geen slachtoffer voelen van democratie en recht, van welvaart en wetenschap. Populisten kunnen alleen gedijen in een post-waarheidsomgeving van fact-free politics. Kritiekloze media voorzien precies daar in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten